ISM BERLIN 2013 - FANTASTICKÝ VÝSLEDEK - máme na čem "stavět"

04.03.2013 19:27


Evropský plavecký mítink ISM BERLIN navštívilo po odhláškách 209 výprav ze tří kontinentů (Asie, Afrika, Evropa), takřka čtyři tisíce plavců se představilo ve skoro sedmi tisících startů (bez finalových startů).

 

Plavecký klub SKP společně s výpravou Lokomotivy Nymburk odjel ve čtvrtek autobusem v počtu 18 plavců a 5 vedoucích. Ve výpravě bylo 11 plavců, pro které to byl první zahraniční závod. Od svých "protřelejších" kolegů slyšeli jen samé superlativy a tak očekávání bylo velké. Po spokojené cestě, rychlém ubytování bylo třeba provést prezentaci a prohlédnout si závodní bazén. Po procházce na hotel měli plavci osobní volno a poté se odebrali do postelí, aby nabrali síly na následující plavecký maraton.

V pátek ráno, po snídani, následoval přejezd tramvají na AlexanderPlatz


a přesun ke známé "Televizní věži". Bohužel byla ještě zavřená a tak se "shopingovalo". Někteří to pojali opravdu zodpovědně a tak se bazén "vláčeli" s igelitkami plných nákupů. Po hektickém přesunu do šaten a na bazén následovalo rozcvičení a poté vyzkoušení rychlosti místní vody. Rozplavávat se moc nedalo - bazén byl opravdu plný...


A pak to začalo, neskutečný počet rozplaveb v mnoha disciplínách a taky první radost. VENDULA ŠILAROVÁ hned v pátek vybojovala postup do finále na 50 motýlek, její ségra BARBORA zaplavala skvěle kraulovou čtyřstovku. Pochvalu za páteční program si zaslouží ještě ROZA TURUNEN, MICHAELA FREBORTOVÁ, VERONIKA ŽMOLILOVÁ A NATÁLIE DRAHOVZALOVÁ. Po večeři přímo na bazénu následovala cesta tramvají na hotel, krátké zhodnocení dne a večerka - neboť ráno byl hodně časný budíček v 5.30 hodin.

Ranní ptáče dál doskáče a tak v šest na snídani a po půl sedmé odjezd na bazén. A znovu "mraky" rozplaveb, které skončily v 16 hodin. Během sobotního programu jsme mohli znovu jásat. VENDULA ŠILAROVÁ vyplavala postup dvakrát do finále (50 kraul, 50 znak) a poté jí napodobila i VIKTORIE SZITOVÁ postupem na 50 znak. Přišlo i trošku smutku, když BARBOŘE ŠILAROVÉ uteklo finále o 7 setin sekundy a JAKUBOVI JETELOVI dokonce jen o čtyři. Za Za výborné výsledky byli pochváleni KATEŘINA APLTAUEROVÁ, ROZA TURUNENOVA, VERONIKA ŽMOLILOVÁ a MARTIN ČERVINKA.
VENDY ŠILAROVÁ VYBOJOVALA NÁDHERNOU (A PĚKNĚ TĚŽKOU) MEDAILI NA 100 MOTÝLEK !!!
Po půl páté odpoledne začalo slavnostní zahájení mítinku, postaraly se o něj mladé aerobičky a skvělí bubeníci. Nervozita ale začala stoupat do neuvěřitelných obrátek. Do finalových rozplaveb šla VENDY A VIKY ke startu povzbudit loňská finalistka Míša Frebortová. Ostatní z výpravy byli připraveni na tribuně k mohutnému povzbuzování. Nejprve nastoupila ke startu v kraulovém sprintu Vendy, která bojovala jako lev a bylo z toho "tolik nepopulární" čtvrté místo. A pak přišel znak, naše dvojnásobné zastoupení bylo úžasné - holky - VENDY A VIKY podaly skvělé výkony, které stačily na páté a osmé místo. Poslední finále pro Vendulku bylo motýlové, smekněme před jejím sobotním programem, to co v sobotu dokázala desetiletá slečna bylo fantastické (6 startů). Sil už mnoho nezbylo - přesto osmé místo a čas pod 42 sekund je skvělý.
Kromě našich plavců ve finále bylo možnost sledovat i další plavecké lahůdky. Z českých plavců určitě zaujala Anička Kolářová, která si v Berlíně vyplavala limit na MEJ i MS juniorů. Hodně se dařilo i Tomáši Plevkovi. Po třinácti hodinách strávených na bazénu následovala zasloužená večeře a odjezd na hotel. Tentokrát bez hodnocení rovnou do postýlek, neb v neděli se znovu vstávalo o půl šesté.

Poslední den v Berlíně začal chaosem při odchodu z hotelu (bez komentáře...). My trenéři jsme se "modlili", aby zavazadlo s plaveckými věcmi nezůstalo v autobusu a "pyžamo a hygiena" se neobjevilo na bazénu. SUPER !!! Nestalo se tak. A tak se "zase plavalo"! První příjemné překvapení připravila výborným časem na 100 znak MICHAELA FREBORTOVÁ. Neuvěřitelný "kousek" se povedl JAKUBOVI JETELOVI, který se fantastickým časem, pod 40 sekund kvalifikoval do finále na 50 znak!!!! A pak přišla na řadu "plavecká královská disciplína" - 100 kraul. Fantastické výkony předvedli JAKUB JETEL, MARTIN ČERVINKA, MICHAELA FREBORTOVÁ, BARBORA ŠILAROVÁ, VENDULA ŠILAROVÁ, ROZA TURUNENOVA a VERONIKA ŽMOLILOVÁ. V prsařské padesátce nás uklidnila postupem do finále NATÁLIE DRAHOVZALOVÁ  a poté nás znovu překvapila svou fantastickou bojovností AGÁTA ČECHOVÁ, která po 14denním výpadku dokázala zaplavat velmi "slušný" čas na 200 motýlek.
VENDULA ŠILAROVÁ VYPLAVALA SVOU DRUHOU STŘÍBRNOU MEDAILI NA 100 KRAUL VYNIKAJÍCÍM ČASEM 1:17,21.

Poslední část mítinku patřila znovu těm nejlepším, kteří se kvalifikovali do finále. JAKUB JETEL naprosto neskutečně bojoval a vylepšil osobáček o 4 sekundy na padesátku (o tom se našim nejlepším "jen sní"). Poté pro nás přišla hodně příjemná zpráva, že po odhlášce postoupila finále BARBORA MATOUŠOVÁ. Společně s NATÁLIÍ DRAHOVZALOVOU vytvořily "dvojblok" prsařek, Bára si zaplavala úžasný osobáček a NATÁLIE DRAHOVZALOVÁ vybojovala ve finále úžasný bronz v neuvěřitelném čase...

PO PŘEVZETÍ BRONZOVÉ MEDAILE NATÁLIÍ DRAHOVZALOVOU, jsme se směrovali k autobusu a čekala nás ÚŽASNÁ CESTA ZPĚT. (včetně zastávky u "Mekáče") Náš autobus odvezl OSM TĚŽKÝCH BERLÍNSKÝCH MEDAILÍ (SKP a LoNy společně) a taky naprosto neskutečnou "SUMU" neuvěřitelných zážitků pro "mladé plavce"

BOHUŽEL PŘÍŠTÍ ROČNÍK "ISM BERLIN 2014" spadá do našich jarních prázdnin - takže uvidíme, kolik plavců využije STARTU V BERLÍNĚ.

Rádi bychom touto cestou poděkovali manželům ŠILAROVÝM, kteří byli skvělými tlumočníky a hlavně "děvečkami pro všechno" - zajistili pití pro plavce, obstarali "MHD" jízdenky a také neúnavně fotili a natáčeli videa (a v závěru zájezdu zajistili zapomenuté věci na hotelu). Fantastický byl pan řidič autobusu, pan PAVEL NOVÁK, který nám poskytl  neskutečné služby... (viz odjezd přímo ze dveří bazénu...)

PLAVECKÝ VÝJEZD DO BERLÍNA PRO NÁS DOPADL NAPROSTO NA "JEDNIČKU", že nám některá finále unikla... "to je sport - lepší se kvalifikuje!"

Pro většinu je ISM BERLIN 2013 neuvěřitelným zážitkem, a my trenéři, věříme v to, že se plavci zamyslí nad svým přístupem a budou chtít zase vyjet do zahraničí.... (na podzim plánujeme další zahraniční start - tentokrát pravděpodobně v Polsku)

 

VÝSLEDKY PLAVCŮ SKP

CELKOVÉ VÝSLEDKY NA WEBU ISM BERLIN ( jsou tak velké, že je nelze načíst)

FOTKY