Soustředění Brandýs n/L - hodnocení

23.09.2012 19:24

Poprvé v historii SKP jsme vyjeli na soustředění s plavci, kteří představovali celé spektrum závodních družstev. Věkový rozdíl mezi plavci činil plných 14 let. Přesto to v Brandýse fungovalo na jedničku. Bazén i tělocvičnu jsme měli k dispozici po celý den, regenerační teplý bazének po skončení každé plavecké jednotky. Soustředění se zúčastnilo 56 plavců a 6 trenérů. Plavci byli rozděleni do tří skupin, které se v pravidelných časech střídali v bazénu, tělocvičně a jídelně.

Úvodem je třeba vyzdvihnout kolektivní duch. Ačkoli se soustředění zúčastnilo mnoho nováčků - naprosto skvěle zapadli do "ostříleného kolektivu". Seznamování mezi dětmi proběhlo převážně spontánně - v průběhu her a cvičení. Hezkého přijetí se dočkali nejen nejmladší borci z družstev "C" a "D", ale také naše nová plavecká posila Roza Turunenova, která si určitě musela myslet, že v týmu funguje "už dávno".

HODNOCENÍ SOUSTŘEDĚNÍ

"Družstvo D a C"

Nejmladší posily klubu se ukázaly v nejlepším světle. První trénink sice na jedničku nebyl, ale každým naplavaným metrem se naši benjamínci zlepšovali nejen ve vodě, ale i v obratnosti a posilování v tělocvičně. Pro některé plavce byl náročný program první "vlaštovkou" v rámci seznámení se s "tvrdostí plaveckého sportu". Všichni plavci náročnost přípravy zvládli na výbornou, pár jedinců, kteří se snažili tréninky šidit, se sice našlo, ale s tímto si bravurně poradili trenéři v čele s Martinem Pološčukem - Ivana Rychetská a Petr Hájek (trénink ve vodě) a Míša Šafrová (společně s výše jmenovanými v přípravě na suchu).
Přesto je třeba již po prvním soustředění vyzdvihnout talent, um a hlavně chuť na sobě pracovat u Justýny Andrlové, Filipa Beneše, Bedřicha Brynycha, Aničky Plíškové a Pavla Terše. Velký pokrok v technice plavání (vždyť opakovat nové poznatky dvakrát denně přece jen v hlavě i těle zůstane) byl zaznamenám výrazně u Standy Hillebranta, Kristýny Hornákové, Šimona Slavíka a Miroslava Včeláka.

"Družstvo B2"

Osm "statečných" z třinácti plavců, kteří do družstva patří, se s přehledem "popralo" s tvrdým tréninkem pod taktovkou Ivany Davídkové. Po prvním vzájemném "oťukávání" došlo k vzájemného pochopení a všichni plavci makali na 100%. Z tohoto družstva je nutno smeknout před Lukášem Hingarem, který ostatní v týmu převyšuje "o třídu" (škoda jeho paličatosti při obrátkách). Výborně se s náročností soustředění vyrovnaly nejmladší v týmu - Sandra Petráková (lehkost plavání znaku a motýlka je úžasná) a Adélka Hrušková (její bojovnost a zarputilost by mnoho plavců SKP uvítalo a hlavně potřebovalo). Ve skvělou motýlkářku se rodí Péťa Klokočníková, prsa začíná úžasně ovládat Markéta Colová. Největší pokrok z tohoto plaveckého družstva udělal bezesporu Matěj Mazánek, vylepšil nejen techniku startovního skoku (jeho předprázdninové mínus), ale hlavně dokázal, že pokud je správně namotivován - dokáže trénink naplno odtrénovat.

"Družstvo B1"

Svěřenci trenérky Leony Petrákové měli již předem "nalinkovánu" tvrdou práci. Leona odjížděla s cílem naplavat kilometráž ve vysokém tempu, ale především vymazat manko v obrátkách a startech. Tento cíl byl beze zbytku splněn, což se ukázalo v závěrečném tréninku tohoto družstva s družstvem "A", až na nepatrné vyjímky - všichni s elánem zvládali. Trenérku určitě potěšil "návrat" Elišky Šafrové, která po "roce nemocí a neduhů" je zpět a s bravurou stačí i rok starším plavcům a plavkyním. Bojovnost a chuť "být lepší" byla vidět na oporách tohoto týmu - Kačce Apltauerové (skvělé vyvlnění obrátek), Zuzce Frebortové (znakařka par excellence), Vendy Šilarové (neuvěřitelná "rváčka v dobrém slova smyslu") a Verče Žmolilové (neuvětelná dříčka po celý čas tréninku). Největší poklonu si zaslouží určitě Jakub Jetel, který byl "do rozjetého Pendolína" (jak své družstvo nazvala trenérka Leona) vhozen a s touto nezáviděhodnou rolí se vyrovnal naprosto úžasně - je platným členem týmu a jeho talent se rychlým krokem rozvíjí do "velkých rozměrů". Milým překvapením byly výkony nejen ve vodě, ale i v suché přípravě u Martina Červinky, věřme, že probuzení "ze sna" bude trvalejšího rázu a přinese výsledky na závodech. Bára Matoušová, Lucka Procházková a Vláďa Táborský odváděli své maximum při plavání i v tělocvičně. Malinko v tomto týmu "pokulhává" Andrea Drahovzalová, její přístup k tréninku se "krapet" vymyká duchu družstva "B1" (a tak jí zachraňuje pouze její obrovský talent a cit pro vodu).

"Družstvo A"

Plavci družstva "A" se bohužel soustředění zúčastnili v neúplném složení, osm plavců z různých důvodů chybělo, např. Míša Frebortová absolvovala ve stejném termínu soustředění juniorské reprezentace ČR. Zúčastnění plavci však až na nepatrné vyjímky odvedli neuvěřitelný kus tréninkové práce. Kilometráž každé tréninkové jednotky byla mezi 5,0 - 6,0km (dvakrát denně), k tomu přidejme dvě tréninkové jednotky na suchu (protahování, posilování, obratnost, míčové hry - pod skvělým vedením Míši Šafrové) a regeneraci v teplém bazénku po každém plaveckém tréninku.Plné absolutorium za předvedené výkony si zaslouží "starší plavci" - Pavel Davídek, Vojtěch Pepř, Matyáš Rychetský (neuvěřitelně vylepšené vyvlnění po obrátkách) a Petra Kutschková. Z "prostřední generace" vynikla nejen Lenka Horvátová, Sára Šafrová, Viky Szitová, Filip Brzák, ale i skvěle přizpůsobivá a učenlivá Roza Turunenova. Velký návrat "zahlásila" Bára Hauerová k velké radosti trenérky Ivany Davídkové. Nejstarší plavci byli občas zaskočeni přítomností Natálie Drahovzalové "na jejich dráze", která se vůbec "nestyděla" míchat zaběhnutým pořadím a svými bojovnými výkony se mezi nimi prosazovala. Největším a nejskvělejším překvapením bylo plavecké zlepšení Jirky Jelínka, tento borec si zasloužil nejen obdiv trenérky, ale i plavců v týmu, kteří ho maximální možnou měrou povzbuzovali k vynikajícím výkonům.
I trenérku Ivanu Davídkovou umí svěřenci rozbrečet - došlo k tomu při sobotním tréninku.... plavecký motiv byl jasný - plavalo se x stovek kraulem se startem 1´40" (maximum bylo určeno - věřte nevěřte - 50). Každý plaval tak dlouho - dokud stíhal... A bylo zde 11 plavců, kteří nejenže stíhali, ale hlavně byli ochotni těch padesát stovek v "zákeřném limitu" (vždyť někteří mají osobáček v rozmezí 1:15 až 1:21) zaplavat. Nutno smeknout nejen před Pavlem Davídkem, který ve věku 20 let (ačkoli "nevytrvalec" a v současné době nepravidelně trénující) do toho "šel", před Vojtou Pepřem (po více než 14denní nemoci), ale hlavně před plavci a plavkyněmi ročníku 2000 a 2001 - Brzák, Horvátová, Šafrová, Drahovzalová, Szitová. Tyto jmenované ještě doplnili Matyáš Rychetský (v závěrečných 10 stovkách dokázal neustále zvyšovat tempo a zlepšovat časy), Petra Kutschková, Nikola Nedvědová a Agáta Čechová.
Po tomto neuvěřitelném výkonu, nejen plaveckém, ale hlavně morálním si všichni zaslouží obrovskou pochvalu. Jste super !!!!

 

TŘI DNY DŘINY, POTU, NÁMAHY A "PŘEMLOUVÁNÍ SE" JSOU ZA NÁMI. BYLY TO SKVĚLÉ HODINY STRÁVENÉ V SUPER KOLEKTIVU. TOTO SOUSTŘEDĚNÍ MĚLO KROMĚ PLAVECKÉ PŘÍPRAVY A ZVÝŠENÍ FYZICKÉ KONDICE JEDNO VELKÉ PLUS - UKÁZALO, ŽE V SKP ROSTOU DALŠÍ NOVÍ TALENTI A BORCI, KTEŘÍ SE ZCELA JISTĚ ZA PÁR MĚSÍCŮ PŘIPOJÍ K SOUČASNÝM OPORÁM.

 

"Ráda bych touto cestou poděkovala všem trenérům - Leoně Petrákové, Martinovi Pološčukovi, Ivaně Rychetské, Petrovi Hájkovi a Míše Šafrové za skvěle odvedenou práci, za výborně zvládnuté celé soustředění - klobouk dolů dámy a pánové. Pochvala i poděkování za poctivou práci a chování bez kaněk patří taktéž všem plavcům, kteří se v Brandýse "zapotili"

Ivana Davídková

 

FOTKY Z AKCE